Aangezien steeds meer jongeren (maar ook sommige ouderen) hun dag gamend doorbrengen in plaats van buiten te sporten of te spelen, is het belangrijk om te weten welke invloed dit op onze gezondheid heeft. Hieronder worden 5 belangrijke vragen door Weet wat ze gamen beantwoord die u hier meer informatie over geven.
Zover het momenteel bekend is, heeft de wetenschap nog geen aanwijzingen gevonden dat gamen een speciaal gezondheidsrisico met zich meebrengt. Wanneer iemand te lang achter de computer zit, kan dit natuurlijk wel op den duur tot een stijve nek en spieren leiden. Daarom moet gamen worden gezien als andere vrijtijdsbestedingen, zoals televisie kijken, een boek lezen of muziek luisteren, waarbij men vaak voor een langere tijd in dezelfde houding zit. Bij al deze activiteiten, en vooral bij het gamen, is het verstandig de volgende tips op te volgen:
Wetenschappelijke studies hebben inderdaad aangetoond dat kinderen beïnvloed kunnen worden door het gamen. Vooral bij makkelijk beïnvloedbare kinderen kan gamen op korte termijn leiden tot agressie, zoals schoppen, slaan, pesten en vechten. Dit komt omdat kinderen de geweldacties die ze zojuist in hun game hebben meegemaakt imiteren. Een andere reden is dat ze zo opgewonden zijn na het spelen van de game, dat ze haast 'vergeten' om zich aardig te gedragen.
Maar het is belangrijk om te vermelden dat er niet bij ieder kind sprake is van geweld na gamen. Het ligt zowel aan de soort game (in welke mate er agressie in voorkomt) als aan het kind zelf. Het merendeel van de kinderen wordt niet zo snel beïnvloed. De risico's zijn het grootst bij jonge kinderen, jongens, kinderen die geweld interessant vinden en kinderen die sociaal minder vaardig zijn.
Als ouder weet u natuurlijk het beste wat uw kind aan kan. Laat uw kind geen games spelen die ongeschikt zijn voor hun leeftijd, door bijvoorbeeld te veel geweld. Om te weten welke games geschikt zijn voor welke leeftijd, moet u altijd goed kijken naar het PEGI advies. Als ouder heeft u daarom een belangrijke verantwoordelijkheid om uw kind(eren) in de gaten te houden en ze te begeleiden bij het game. Zie ook Tips voor ouders.
Ook hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan, en dit onderzoek heeft uitgewezen dat gamen geen epilepsie veroorzaakt. Wel heeft een zeer kleine groep mensen tijdens het gamen, fotogevoelige epilepsie bij zichzelf ontdekt. Fotogevoelige epilepsie, ook wel lichtflitsgevoeligheid genoemd, kan ook worden veroorzaakt door het kijken van TV of door discolampen. Daarom hebben deskundigen besloten dat games in het bijzonder geen specifiek risico vormen.
Hoofdpijn krijgen bij het gamen kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijkheden zijn dat u te lang speelt, te dicht op het scherm zit, of in een slecht verlichte ruimte speelt. Kijk nog eens naar de tips genoemd bij Vraag 1 om te zien hoe het beste gegamed kan worden.
Alweer geldt dat gamen geen bijzonder risico vormt. Langdurig zitten, in verschillende situaties, vergroot over het algemeen het risico om trombose. Het risico wordt dus ook vergroot door langdurig Tv-kijken, een boek lezen of in een auto/vliegtuig zitten. Er zijn wel enkele manieren om dit risico te verminderen: